Moslims zijn overwegend vreedzaam.
david-rodrigo-kZ1zThg6G40-unsplash

Islamofobie is een wereldwijde crisis en we moeten het erkennen.

Anti-moslimretoriek heeft extremisten wereldwijd aangemoedigd, zoals blijkt uit de aanval in Nieuw-Zeeland.

Een massaschieter viel vrijdag twee moskeeën in Nieuw-Zeeland aan, waarbij zeker 50 mensen om het leven kwamen. Brenton Harrison Tarrant, 28, werd beschuldigd van moord en flitste een white power-teken in de rechtbank. Tarrant plaatste een manifest online waarin hij zijn haat tegen moslims uiteenzette, inspiratie opriep van de Britse fascist Oswald Mosley en de Noorse moordenaar Anders Breivik, en de Amerikaanse president Donald Trump aanhaalde als een ‘hernieuwd symbool van de blanke identiteit’.

De aanval benadrukt de wereldwijde opkomst van islamofobie. In instellingen, politiek, media en het dagelijks leven zijn anti-moslimretoriek en -beleid wereldwijd genormaliseerd. Moslims worden dagelijks geconfronteerd met discriminatie, vooringenomenheid en bedreigingen, zoals de schietpartij in Christchurch.

Islamofobie maakt in veel landen anti-immigranten en blanke nationalistische coalities mogelijk. De “zachte” anti-moslim retoriek van mainstream experts heeft extremisten aangewakkerd die pleiten voor online geweld.

Anti-moslim retoriek en beleid zijn genormaliseerd in instellingen, politiek, media en het dagelijkse leven over de hele wereld.

Sommigen verwerpen het bloedbad in Nieuw-Zeeland als de daad van een eenzame wolf, maar een bredere blik onthult hoe wereldleiders ruimte hebben gemaakt voor extreemrechtse bewegingen die islamofobie aanjagen. Trump ontkende 24 uur na de aanval de groeiende dreiging van blank nationalisme. Trump heeft islamofoben geïnspireerd, maar hij is niet de enige. In veel landen hebben gekozen leiders en reguliere elites anti-moslim sentimenten aangewakkerd, geprofiteerd van blank nationalisme en anti-moslim beleid ondersteund.

Staten nemen anti-moslim resoluties aan

In 2016 verdeelden foto’s van Franse functionarissen die een boerkini-dragende moslimvrouw dwingen haar kleding uit te doen op een strand in Nice het internet. Frankrijk had zojuist moslimvrouwen verboden een volledig lichaamszwempak te dragen, een burkini genaamd. Franse functionarissen hebben al eerder moslimkleding aangevallen. Frankrijk verbood de boerka en niqab in 2011.

Niet alleen Frankrijk richt zich op moslimvrouwen. België verbood in 2011 bijna unaniem volgelaatssluiers. Spanje en Italië hebben in 2010 wetten aangenomen die de kleding van moslims aan banden leggen. Quebec heeft een verbod voorgesteld op het dragen van religieuze kleding voor ambtenaren, waaronder rechters, leraren en politieagenten. Velen zeggen dat het verbod gericht is op moslimvrouwen die de hijab dragen.

Een Zwitsers moslimpaar werd in 2018 het staatsburgerschap ontzegd omdat ze het andere geslacht geen hand wilden schudden. Later dat jaar eiste Denemarken dat naturalisatieaanvragers elkaar de hand schudden. Europese burgerrechtenorganisaties hebben beide wetten aan de kaak gesteld omdat ze moslims als doelwit hadden.

Sinds 2010 hebben meer dan 40 staten 200 anti-shariawetten ingevoerd. Anti-moslim haatgroepen lobbyen bij wetgevers en proberen publieke steun te krijgen door samenzweringstheorieën te verspreiden over een achterlijk en barbaars rechtssysteem dat Amerikaanse rechtbanken overneemt.

Bedreigende blanke bevolkingsgroepen

De politieke leiders van Europa hebben xenofobie en racisme verdubbeld bij de komst van moslimvluchtelingen. Ondanks het feit dat de moslimbevolking klein is, hebben angsten over migratie en een vergrijzende bevolking een paniek veroorzaakt waarin miljoenen blanke Europeanen bang zijn “vervangen” te worden door migranten.

Het manifest van de schutter van Christchurch, “The Great Replacement”, staat vol met dergelijke angsten. Het is een echo van Anders Breivik, die in 2011 in Noorwegen 77 mensen doodde en een ‘mosliminvasie’ wilde stoppen.

PEGIDA (Patriottische Europeanen tegen de islamisering van het westen) marcheerde in 2015 en verspreidde het idee dat blanke bevolkingsgroepen worden vervangen.

PEGIDA (Patriottische Europeanen tegen de islamisering van het westen) marcheerde in 2015 en verspreidde het idee dat blanke bevolkingsgroepen worden vervangen.

adder

Viktor Orbán in Hongarije, waar de moslimbevolking minder dan 1% is, zegt dat zijn land op de rand van demografische ineenstorting staat en prioriteit moet geven aan voortplanting. Orbán: “We willen Hongaarse kinderen” “We geven ons over door te migreren.”

Rep. Steve King (R-Iowa), een bondgenoot van Europa’s angstzaaiers, zegt dat de Amerikaanse cultuur niet kan overleven als ze wordt gevormd door ‘de baby’s van iemand anders’. Demografische angst in de VS richt zich op migranten over de zuidelijke grens, maar het is ook verbonden met overdreven percepties van moslimmacht, zoals de bewering dat de Moslimbroederschap de Amerikaanse regering heeft geïnfiltreerd.

Dergelijke verhalen hebben kracht wanneer ze moslims als een existentiële bedreiging werpen, een buitenaardse religie, raciale verschillen en in sommige gevallen de toestroom van voormalige koloniale onderdanen aanroepen. Pro-Brexit-campagnevoerders spraken over Turken die het VK overspoelen, niet over Franse ondernemers die het in Londen proberen te maken omdat ze dit weten.

Islamofobe memes die in 2015 in Australië verschenen, hebben zich over de hele wereld verspreid, ook in multiculturele democratieën.

Islamofobe memes die in 2015 in Australië verschenen, hebben zich over de hele wereld verspreid, ook in multiculturele democratieën.

7NIEUWS

Angst zaaien werkt. In 2016 dachten Amerikanen dat 17% van het land moslim was. Bijna 1%. De Fransen denken dat er vier keer zoveel moslims zijn als er zijn. De Britten denken dat het verdrievoudigd is

eh.

Reguliere commentatoren legitimeerden deze angsten. David Frum, een voormalig GOP-speechschrijver, schreef het coververhaal van The Atlantic in april over wat er mis zou kunnen gaan als de blanke bevolking in de VS afneemt. Het Franse equivalent van NPR heeft Camus een platform gegeven, en de leider van de machtige centrumrechtse partij van het land zegt dat Camus’ idee van een ‘vervanging’ juist is.

Immigrerende moslims

Het hypen van de bedreiging voor blanken heeft geleid tot oproepen om migratie uit landen met een moslimmeerderheid te beperken. Trump beloofde een totaalverbod op moslimimmigratie tijdens de verkiezingen van 2016, herhaalde islamofobe aanvallen en verklaarde: “Ik denk dat de islam ons haat.”

Na drie herhalingen om juridische uitdagingen te voorkomen, is het immigratieverbod van Trump in zijn tweede jaar. Het is nu een reisverbod voor zeven landen (vijf landen met een moslimmeerderheid). In 2018 werden tienduizenden visa geweigerd, waardoor families uit elkaar gingen.

Andere landen hebben een beperkte immigratie van moslims. De Europese regeringen hebben de asielwetten aangescherpt en de gezinshereniging van vluchtelingen beperkt. De extreemrechtse regering van Hongarije stelde het helpen van asielzoekers strafbaar en blokkeerde de EU-inspanningen om vluchtelingen te hervestigen.

De regerende Liga-partij in Italië beloofde 500.000 immigranten zonder papieren te deporteren, en een van de gouverneurs beloofde het ‘blanke ras’ te verdedigen. Geert Wilders, een Nederlandse anti-islampoliticus, noemde Marokkanen “uitschot” en leidde een menigte ertoe om te zingen voor minder Marokkaanse immigranten. Zelfs liberale en progressieve landen, zoals Denemarken, hebben een restrictief immigratiebeleid gericht op landen met een moslimmeerderheid en asielzoekers.

Globaliserend blank nationalisme

De aanslag in Christchurch was weliswaar gericht op twee moskeeën, maar lijkt te zijn geïnspireerd door extreemrechtse extremisten die bedreven zijn geworden in het gebruik van online platforms om haat te globaliseren. De Nieuw-Zeelandse schutter noemde blanke racisten uit zes landen.

Internationale verbindingen zijn gebruikelijk. Alexandre Bissonnette googelde honderden keren president Trump en zocht op Twitter naar anti-islam experts zoals Ben Shapiro en Tucker Carlson.

Extreemrechtse en blanke nationalistische ideologieën kunnen ook legaal en legaal worden verspreid. Trumps voormalige hoofdstrateeg Steve Bannon mobiliseert radicaal-rechtse partijen in Europa, terwijl Rep. Steve King zijn blanke nationalistische opvattingen besprak met een Oostenrijkse propagandasite.

YouTube, Facebook en 4chan versnelden het proces, maar blank nationalisme en anti-moslimextremisme zijn diep geworteld in de beweging. Witte supremacistische groepen zoals de Arische natie communiceerden decennia geleden met Europese tegenhangers, terwijl de Finse Soldiers of Odin hoofdstukken over de hele wereld hebben geopend.

Blanke nationalistische, anti-moslim aanvallen zoals die in Nieuw-Zeeland worden vaak toegeschreven aan eenzame extremisten of geesteszieken. Deze visie mist de dreiging van islamofobie en blank nationalisme als internationaal netwerk, waarschuwen extremisme-onderzoekers.

Pete Simi, hoogleraar sociologie aan de Chapman University en extremisme-expert, zegt dat de beweging al lang op wereldwijde connecties vertrouwt. “Dit is geen individueel geweld.”

Ongestrafte islamofobie

Voordat hij president werd, verspreidde Trump anti-moslimhaat. Hij beweerde ten onrechte dat president Obama een moslim was en dat moslims 9/11 steunden. Nu in het Oval Office blijft hij valse rapporten verspreiden over het geweld van moslimmigranten en beschuldigt hij Amerikaanse bondgenoten van te zacht zijn over de dreiging. Hij heeft islamofobie zelfs in verband gebracht met nieuwscycli. Trump tweette eerder dit jaar over “gebedskleden” die langs de zuidelijke grens werden gevonden, wat impliceert dat moslimpraktijken het bewijs waren van een invasie.

De onverdraagzaamheid van Trump heeft hem geen pijn gedaan.

Rep. Alexandria Ocasio-Cortez benadrukte na de aanvallen in Nieuw-Zeeland dat Trump niet wordt geassocieerd met het moslimverbod, dat 1,6 miljard mensen zou hebben getroffen.

Sebastian Gorka hield een “tirade” over de gevaren van de islam voor troepen in het Witte Huis. Hij wordt nog steeds gehuldigd door de GOP op evenementen zoals de CPAC op 28 februari.

Sebastian Gorka hield een “tirade” over de gevaren van de islam voor troepen in het Witte Huis. Hij wordt nog steeds gehuldigd door de GOP op evenementen zoals de CPAC op 28 februari.

Trumps islamofobe assistenten, zoals Fred Fleitz en Sebastian Gorka, blijven prominent aanwezig in de rechtse politiek. Fleitz heeft een goed gefinancierde denktank overgenomen die bekend staat om zijn anti-islamitische opvattingen, en Gorka geeft regelmatig commentaar in conservatieve media en bij CPAC. Anderen zijn krachtig: CNN meldde vorig jaar dat Veterans Affairs-functionaris Thayer Verschoor anti-islamitische complottheorieën verspreidde. BuzzFeed News ontdekte dat GOP-functionarissen de islam sinds 2015 publiekelijk hebben bekritiseerd in 49 staten zonder repercussies.

Het is globaal. Nicolas Sarkozy en Manuel Valls, de voormalige Franse president en premier, onderschreven vorig jaar een alom veroordeelde oproep om de koran te wijzigen. Valls is burgemeesterskandidaat van Barcelona. In Canada ontwijkt oppositieleider Andrew Scheer al meer dan een week vragen over zijn verschijning bij een islamitische complottheoreticus.

Zelfs leiders met een moslimmeerderheid profiteren van islamofobie. Mohammed bin Zayed, kroonprins van de VAE, beweerde ooit dat zijn volk niet tegen demo’s kan

cracy omdat ze extremisten zouden steunen. Abdel-Fattah el-Sisi heeft tienduizenden gevangen gezet onder het mom van het bestrijden van extremisme. Het Westen steunt beide leiders.

Media islamofobie

Studies tonen aan dat de wereldwijde berichtgeving over de moslimgemeenschap eendimensionaal is en vol staat met complottheorieën en feitelijke onjuistheden. Volgens Media Tenor is 80% van de berichtgeving over moslims in de VS negatief, waarbij de islam en moslims worden afgeschilderd als bronnen van geweld en boosaardigheid. Uit een onderzoek uit 2018 bleek dat moslimplegers van geweld zeven keer meer media-aandacht kregen dan niet-moslimplegers.

De berichtgeving in de Britse media over moslims is slecht. 70% van de berichtgeving over de Britse moslimgemeenschap was vijandig, zo bleek uit een onderzoek uit 2011. Slechts 15% was “inclusief”. Een Britse man diende in 2016 14.000 klachten in over onnauwkeurige, vooringenomen of vijandige berichtgeving over moslims.

“Studies tonen aan dat de berichtgeving over de moslimgemeenschap over de hele wereld eendimensionaal is en vol samenzweringstheorieën en feitelijke onjuistheden.”

Fox News verspreidt al jaren anti-moslimpropaganda zonder repercussies. Het conservatieve netwerk heeft herhaaldelijk anti-islamitische activisten uitgenodigd, zoals Pamela Geller, die door de SPLC ‘het meest zichtbare en flamboyante boegbeeld van de anti-moslimbeweging’ wordt genoemd, en Frank Gaffney, die een neoconservatieve, anti-islamitische denktank oprichtte, voor segmenten waar ze verspreid haat en onverdraagzaamheid zonder onderbreking van de ankers.

Ankers hebben ook soortgelijke taal gebruikt. Fox News-presentator Jeanine Pirro twijfelde aan de loyaliteit van Rep. Ilhan Omar (D–Minn.) vanwege haar religie. Brian Kilmeade zei in 2010 in “Fox & Friends” dat “alle terroristen moslims zijn”.

Fox News is niet de enige dader. Politiek diverse media hebben soortgelijke verhalen verteld. In 2015 vroeg CNN-presentator Don Lemon de Amerikaanse mensenrechtenadvocaat Arsalan Iftikhar of hij ISIS steunde omdat Iftikhar moslim is. Na de schietpartij in San Bernardino in 2015 zwermden journalisten van nationale nieuwszenders in het huis van Syed Rizwan Farook en Tashfeen Malik. Een koran, moslimgebedskleed en gebedskralen werden vergeleken met instrumenten voor terroristische aanslagen.

Het is geen extreemrechtse kwestie

Islamofobie is, net als onverdraagzaamheid, gemakkelijker te herkennen aan uiterst rechts. Rep. Steve King zei dat hij niet wilde dat Somalische moslims in vleesverwerkingsfabrieken werkten omdat ze geen varkensvlees eten. Ann Coulter stelde voor om moslimlanden binnen te vallen, hun leiders te vermoorden en hen tot het christendom te bekeren.

Liberale en linkse islamofobie is lastiger. Nieuwe atheïsten zoals Bill Maher en Sam Harris, die beide als progressief worden beschouwd, worden ervan beschuldigd anti-moslimsentimenten aan te wakkeren.

“De moslimwereld en ISIS delen veel. Maher zei in 2014 dat het te veel gemeen heeft met ISIS. Harris was fel gekant tegen de bouw van een moskee nabij het World Trade Center in 2010, en schreef dat het zou aantonen dat liberale waarden synoniem zijn met decadentie en lafheid.

Atheïsten Richard Dawkins heeft anti-islamitische standpunten verdedigd met wetenschap en academische vrijheid. Voormalig Oxford-professor en evolutiebioloog Richard Dawkins noemde de islam de “grootste kracht van het kwaad”

Tijdelijke solidariteit

Een tragedie zoals de schietpartij in Christchurch leidt tot wereldwijd verdriet en liberale waarden. Zoals Jacinda Ardern na de aanval zei, “hebben de slachtoffers ervoor gekozen om van Nieuw-Zeeland hun thuis te maken. Zij zijn wij.” Dergelijk geweld “hoort niet thuis in Nieuw-Zeeland”, zei ze.

Solidariteit met moslimslachtoffers is welkom en passend, maar echte actie is nodig om islamofobie over de hele wereld te bestrijden. Anti-islamitische opvattingen bloeien in het volle zicht, vaak ongecontroleerd en ongestraft, onder leiders, mediafiguren en intellectuelen. In veel landen hebben deze sentimenten ruimte gecreëerd voor blank nationalisme en gewelddadig extremisme, die nu een wereldwijd bereik hebben.

We hebben gezien wat er gebeurt als dergelijke opvattingen in Nieuw-Zeeland etteren. Nu zullen we zien of verantwoordelijkheid haat kan beteugelen. Ardern zei: “We verwerpen en veroordelen je volkomen.” Wat als veroordelingen luid, duidelijk en consistent waren?

blog

gerelateerde artikelen