Moslims zijn overwegend vreedzaam.
faseeh-fawaz-Dt1vFAPZmUI-unsplash

Moslims en de islam

De snelst groeiende religie is de islam. De groei en regionale migratie van moslims, in combinatie met de impact van ISIS en andere extremistische groeperingen, hebben ertoe geleid dat moslims en de islam in veel landen op de voorgrond staan ​​van het politieke debat. Sommige van deze plaatsen kennen niet veel feiten over moslims, en de meeste Amerikanen, die in een land wonen met een kleine moslimbevolking, zeggen dat ze weinig of niets over de islam weten.

Pew Research Center-rapporten die de afgelopen jaren zijn gepubliceerd, beantwoorden enkele belangrijke vragen over moslims.

Moslimbevolking: Thuis?

Volgens het Pew Research Center waren er in 2015 1,8 miljard moslims in de wereld. De islam is de op één na grootste religie (na het christendom), maar het is de snelst groeiende. Als de demografische trends zich voortzetten, zouden er tegen het einde van de eeuw meer moslims zijn dan christenen.

Hoewel veel landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika zwaar islamitisch zijn, woont daar slechts 20% van de moslims in de wereld. 62% van de moslims in de wereld woont in Azië-Pacific, voornamelijk in Indonesië, India, Pakistan, Bangladesh, Iran en Turkije.

Indonesië heeft de grootste moslimbevolking ter wereld, maar volgens het Pew Research Center zal India dat onderscheid in 2050 hebben (terwijl het een overwegend hindoeïstisch land blijft).

We verwachten dat tegen 2050 10% van de Europeanen moslim zal zijn.

Hoeveel Amerikanen zijn moslim?

Er zijn 3,45 miljoen moslims in de VS, of 1,1% van de bevolking. Gebaseerd op censusgegevens en een onderzoek uit 2017 onder Amerikaanse moslims in het Engels, Arabisch, Farsi en Urdu. Pew Research Center schat dat er 2,15 miljoen moslimvolwassenen in de VS zijn, en 58% zijn immigranten.

Moslims zullen tegen 2050 2,1% van de Amerikaanse bevolking uitmaken, waarmee ze de joden overtreffen als de op een na grootste geloofsgroep (exclusief mensen die zeggen dat ze geen religie hebben).

Een rapport van het Pew Research Center uit 2013 schatte dat het moslimaandeel van immigranten die een groene kaart kregen, steeg van 5% in 1992 tot 10% in 2012, wat neerkomt op ongeveer 100.000 immigranten.

Waarom zijn er meer moslims?

Twee demografische factoren zijn de drijvende kracht achter de snelle groei van de islam. Moslims hebben meer kinderen dan anderen. Elke moslimvrouw heeft gemiddeld 2,9 kinderen, tegenover 2,2 voor alle andere groepen.

Moslims zijn de jongste grote religieuze groep (mediane leeftijd 24 in 2015), zeven jaar jonger dan niet-moslims. Daardoor krijgen meer moslims kinderen of gaan ze dat binnenkort krijgen. Hoge vruchtbaarheidscijfers zullen de groei van de moslimbevolking stimuleren.

Migratie vergroot de moslimbevolking in Noord-Amerika en Europa, maar niet wereldwijd.

De opvattingen van Amerikanen over de islam en moslims

Pew Research Center vroeg Amerikanen om negen religieuze groepen te beoordelen op een “gevoelsthermometer” van 0 tot 100, waarbij 0 de koudste, meest negatieve beoordeling is en 100 de warmste, meest positieve. Over het algemeen beoordeelden Amerikanen moslims met 48, net als atheïsten (50).

Zeven andere onderzochte religieuze groepen zijn populairder bij Amerikanen (Joden, Katholieken, belangrijkste protestanten, evangelische christenen, boeddhisten, hindoes en mormonen). In 2014 gaven Amerikaanse volwassenen moslims een beoordeling van 40 graden in een soortgelijk onderzoek.

Republikeinen en GOP-leaners beoordeelden moslims 39, veel lager dan Democraten (56).

Deze partijdige verdeeldheid strekt zich uit tot moslims en de islam. Republikeinen en republikeinse leaners maken zich ook meer zorgen over extremisme in naam van de islam dan democraten en degenen die democratisch leunen (67% versus 40%). (64 procent versus 30 procent). Uit een onderzoek van december 2016 bleek dat meer republikeinen dan democraten geloven dat de islam geweld aanmoedigt (63 procent versus 26 procent van de democraten). De meeste Amerikanen (69%) zijn van mening dat moslims tegenwoordig veel worden gediscrimineerd in de VS, maar de meningen zijn verdeeld per partij: 85% van de Democraten en leaners en 49% van de Republikeinen zijn van mening.

Republikeinen zeggen eerder dan democraten dat de islam geen deel uitmaakt van de reguliere Amerikaanse samenleving (68% versus 37%) en dat de islam en de democratie met elkaar in conflict zijn (65 procent versus 30 procent).

Ongeveer de helft van de Amerikanen (49%) zegt dat ‘sommige’ Amerikaanse moslims anti-Amerikaans zijn, meer dan ‘slechts een paar’ of ‘geen’. In 14 jaar is de partijdigheid op dit punt gegroeid (zie grafiek). Uit een enquête van februari 2017 bleek dat de meeste Amerikanen geen wijdverbreid extremisme onder Amerikaanse moslims zien. 40% zegt dat Amerikaanse moslims extremisme niet steunen, en 15% zegt dat niemand dat doet. 24% zegt dat Amerikaanse moslims extremisme redelijk goed steunen; 11% zegt er een groot voorstander van te zijn.

De mening van Europeanen over moslims

In het voorjaar van 2016 vroegen we inwoners van 10 Europese landen hoeveel moslims ISIS steunen. In de meeste gevallen steunen “sommige” of “zeer weinig” moslims ISIS, maar in Italië doet 46% dat.

In hetzelfde onderzoek werden Europeanen gevraagd hoe zij tegen moslims aankeken. In Hongarije, Italië, Polen en Griekenland staan ​​de meerderheden ongunstig tegenover moslims; in Frankrijk, Duitsland, het VK en elders in Noord- en West-Europa komen negatieve attitudes minder vaak voor. Rechts is vaker negatief over moslims dan links.

Welke kenmerken delen moslims en westerlingen?

Een enquête uit 2011 vroeg naar westerse en islamitische stereotypen. In zeven landen en gebieden met een moslimmeerderheid zei 68% van de moslims dat Weste

rners zijn egoïstisch. Aanzienlijke aandelen noemden westerlingen gewelddadig (66%), hebzuchtig (64%) en immoreel (61%), terwijl minder mensen hen “respectvol voor vrouwen” noemden (44%), eerlijk (33%) en tolerant (31%).

Westerlingen hebben gemengde gevoelens over moslims. In vier West-Europese landen, de VS en Rusland, noemde een mediaan van 50% moslims gewelddadig en 58% noemde hen ‘fanatiek’, maar minder noemden hen hebzuchtig, immoreel of egoïstisch. 22% van de westerlingen zegt dat moslims vrouwen respecteren, maar 51% zegt eerlijk en vrijgevig te zijn (41 procent).

Geloof wat?

De overtuigingen en gebruiken van moslims variëren door vele factoren, waaronder waar ze wonen. Moslims over de hele wereld geloven in één God en de profeet Mohammed en beoefenen religieuze rituelen zoals vasten tijdens de ramadan.

Andere gebieden missen eenheid. Pew Research Center ondervroeg moslims in 39 landen over de sharia, een wettelijke code gebaseerd op de koran en andere islamitische geschriften. De antwoorden variëren. Bijna alle (99%) moslims in Afghanistan, Irak en Pakistan steunen de sharia als officiële wet. In Turkije (12%), Kazachstan (10%) en Azerbeidzjan (8%) zijn relatief weinig voorstanders van de sharia.

De mening van moslims over ISIS

Recente onderzoeken tonen aan dat de meeste mensen in verschillende landen met een moslimmeerderheid een hekel hebben aan ISIS, waaronder 94% in Jordanië. Weinigen zijn voorstander van ISIS. 62% van de Pakistanen heeft geen mening over ISIS.

blog

gerelateerde artikelen